Print Friendly and PDF

2016. június 1., szerda

Töltött paprika - ahogy én készítem





Hozzávalók : 
5 személyre

- 10 közepes nagyságú vagy 5 nagy tölteni való paprika
a töltelékhez
- 60-70 dkg darált hús
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 ek. pirospaprika
- 25 dkg rizs
- só, bors
- 1 tk. majoránna
a szószhoz
- 50 dkg paradicsompüré
- 1 kis konzervdoboz sűrített paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kicsi zellergumó vagy 2 szárzeller
- kevés cukor
- 1 ek. fehérborecet
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. liszt

Elkészítés : 

A rizst 2,5 dl vízben félpuhára főzöm.
A szószhoz a hagymákat apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, majd megszórom a liszttel. Felöntöm egy kevés vízzel, a paradicsompürékkel és csomómentesre elkeverem. Ízesítem sóval, borssal, cukorral és ecettel, ezután rakom bele a megtisztított zellert és a csokor petrezselymet. Közepes lángon hagyom rotyogni.
A paprikák csumáját kivágom a magokkal, erekkel együtt.
A darált húshoz hozzáadom a finomra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, a kihűlt rizst, a tojást és az ízesítőszereket. Alaposan összegyúrom, hogy egyenletes fűszerezésű legyen a hús. A paprikákat egyesével megtöltöm a masszával ( a csücskét sem kihagyva ), majd egy fakanál végét a közepébe nyomva centrifugálisan kört írok le benne. hogy legyen egy kicsi rés a közepén, így tud majd dagadni a rizs a paprika sérülése nélkül.  Ha a körzés következtében a paprika tetejéről kibuggyan töltelék, azt  lecsippentem. A maradék húsból gombócokat formázok.
A forró paradicsomszószból kiveszem a zellert és petrezselyemcsomót, majd óvatosan behelyezem a húsos paprikákat és a gombócokat. Puhára párolom.
A kész töltött paprikát burgonyakörettel tálalom.












Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...