Hozzávalók :
- 50 dkg liszt
- 20 dkg tejföl
- 15 dkg puha vaj
- 1 ek. só
- 1 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 15 + 10 dkg reszelt sajt
- egy kevés olaj
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés :
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szórom, hozzáadom a vajat, a tejfölt, a sót, majd az élesztőt és jól kidagasztom a tésztát, majd lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát két részre osztom, mert így könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett munkafelületen az egyik tésztát vékonyra kinyújtom, megkenem olajjal, majd megszóróm 7,5 dkg sajttal, majd, mint a bejglit feltekerem. A tekercset képzeletben három felé osztom, majd a középső rész alá hajtom az egyik,- majd a középső rész főlé a másik végét. 10 percig pihentetem. Majd megint kinyújtom, olajozom, megszórom reszelt sajttal, feltekerem és maga alá,- fölé hajtogatom. Megint 10 perc pihenő.
Ugyanezt megcsinálom a másik tésztával is.
Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszúrom.
Sütőpapíros tepsibe rakom a pogácsákat, lekenem a tetejét az elhabart, egy csipet sóval ízesített tojással, majd megszórom a 10 dkg sajttal.
Előmelegített sütőben 180- 190 fokon aranybarnára sütöm.
Megjegyzés : A recept a Kifőztük magazinból származik.
Jó étvágyat !